„Mám dve ruky: jednu, aby som stisol dlaň tých, s ktorými kráčam, a druhú, aby som dvíhal tých, ktorí padajú.“       Guyau

Výlet na Furču

V jeden pekný, slnečný, no nie až tak horúci deň sme sa s deťmi vybrali na výlet lesa – do dedinky pri Prešove – do Hanisky. Počasie nám ozaj prialo, pretože nebolo až tak horúco, ako po iné dni a preto bol ideálny čas na trošku turistiky. Ako cieľové miesto sme si vybrali Furču – kopec, kde sa nachádza pamätník Východoslovenského roľníckeho povstania. Pamätník bol postavený v r. 1938 sochárom Jozefom Pospíšilom. Toto povstanie bolo najväčším a najradikálnejším sociálnym vystúpením roľníkov v dejinách Slovenska. Deťom sme chceli trošku priblížiť históriu našich predkov a pritom urobiť aj niečo pre svoje zdravie. Autobusom sme sa odviezli až priamo do Hanisky – konkrétne do Borkúta. Odtiaľ sme sa vybrali lesnou cestičkou až hore na vrch Furča. Deti boli veľmi šikovné a statočné, ani strmosť kopca ich neodradila. Po krátkej chvíli sme už boli hore a mohli sme sa kochať pekným výhľadom na okolie. Spoločne sme si oddýchli na deke a občerstvili sme sa.
Deťom sa miesto veľmi páčilo a mali veľa otázok ohľadom udalosti, ktorá sa viaže k pamätníku. Slniečko nám dalo trošku vitamínu D a pomaly sme sa vybrali naspať. Keďže nám ostalo ešte trošku času, pohojdali sme sa aj na neďalekom ihrisku. A spokojní sme sa vrátili naspäť do strediska.

Komentáre sú uzatvorené.

Optimálna šírka rozlíšenia monitora 1250px a viac (minimálne však 1024px)