„Mám dve ruky: jednu, aby som stisol dlaň tých, s ktorými kráčam, a druhú, aby som dvíhal tých, ktorí padajú.“       Guyau

Valentín

01_ValentinDSSHnTViac ako tretina Slovákov oslavuje sviatok svätého Valentína. Lásku si pritom nevyznávajú len zamilované páry, ale aj deti s rodičmi či starí rodičia s vnúčatami. Je to totiž jeden z mála dní v roku, kedy vyjadrujeme svojim najbližším, že nám na nich záleží. Väčšina ľudí považuje sviatok svätého Valentína za americký sviatok. “Nie je to pritom pravda,” tvrdí etnologička Katarína Nádaská a dodáva: “Podľa archívnych prameňov bol Valentín reálne žijúcou osobou. Žil v 6. storočí a prijal kresťanstvo. Vládol vtedy cisár Claudius, ktorý zakazoval mužom v istom dekréte, aby sa ženili. Spomínaný Valentín zaľúbencov ale tajne sobášil. Za to sa dostal aj do väzenia. Podľa legendy mal byť sťatý, pričom pred smrťou mal napísať zaľúbený list dcére žalárnika.” Odvtedy sa tento sviatok slávi. Už v 8. storočí n.l. sa objavujú valentínky v Európe – konkrétne v Taliansku, vo Francúzsku, v Španielsku. Triumfálny návrat Valentína sa odohral koncom 19. a začiatkom 20. storočia.  A ešte zaujímavosť na záver. Vedeli ste, že Valentín sa slávi napríklad aj v Japonsku? Tamojší hanbliví chlapci obdarúvavajú vyvolené čokoládou.

U nás v zariadení si klienti so zamestnankyňami vymysleli, že urobia svojim blízkym skladané srdiečka z výkresov. Vystrihovali, lepili, skladali…. Veľmi sa im to páčilo. Potom do poskladaných srdiečok vkladali sladké cukríky. Takto si prichystali prekvapenia pre svojich blízkych, ktorých obdarovali.

Komentáre sú uzatvorené.

Optimálna šírka rozlíšenia monitora 1250px a viac (minimálne však 1024px)