„Mám dve ruky: jednu, aby som stisol dlaň tých, s ktorými kráčam, a druhú, aby som dvíhal tých, ktorí padajú.“       Guyau

Beseda o Martinovi na bielom koni

Besedu o Martinovi na bielom koni prišla našim prijímateľom urobiť pani riaditeľka mestskej knižnice v Hanušovciach nad Topľou pani Mgr. Ľubica Tomková. Veľmi pútavo rozprávala o pranostikách, o tom kto bol vlastne Martin na bielom koni. Táto pranostika znamenala príchod zimy a už v minulosti sa prvý sneh očakával práve na Martina. Neplatí to však pre celé Slovensko, pretože prvý sneh sa o tomto čase vyskytuje najmä v nížinách v nadmorských výškach približne 200 – 300 m n. m. Tak ako iné pranostiky aj táto trpí časovou nepresnosťou. Ale je zaujímavé, že podľa dlhodobých záznamov pripadá prvé sneženie v priemere práve na 11. novembra zhruba na čiare Trenčín – Sliač – Košice. Na severe je priemerný dátum prvého sneženia skôr, na juhu neskôr. Prijímatelia hltavo prijímali nové informácie, prezerali obrázky v knihách, ktoré si so sebou priniesla p. Tomková.
Martin bol vojak v jazdeckom pluku.
Hoci je táto pranostika veľmi známa, málokto vie kto bol Svätý Martin a prečo chodí na bielom koni. ,,Svätý Martin sa narodil na území dnešného Maďarska – jeho otec bol rímsky vojak a aj Martin sa stal vojakom. Jazdil na koni, pretože patril do jazdeckého pluku. Práve tu je podstata pranostiky Martin na bielom koni – v prípade pranostiky má bieleho koňa obrazne predstavovať zima, ktorá pricvála znenazdajky,” hovorila pani Tomková.
S dňom Svätého Martina na vidieku začínal pokojnejší čas, čiže sa už nepracovalo na poliach, muži opravovali náradie, ženy a dievčatá začínali s pradením ľanu a konope a s páračkami peria. Hoci boli priadky doménou slobodných dievčat, priadlo a páralo sa spoločne – obyčajne celá dedina. Pani Tomková doniesla na ukážku aj knihy o tradíciách, ktoré sme potom spolu prezerali. Na záver každý dostal od našej milej návštevy cukríky a aj my sme prekvapili návštevu, ktorej sme podarovali vlastnoručne vyrobeného anjelika.

Komentáre sú uzatvorené.

Optimálna šírka rozlíšenia monitora 1250px a viac (minimálne však 1024px)