„Mám dve ruky: jednu, aby som stisol dlaň tých, s ktorými kráčam, a druhú, aby som dvíhal tých, ktorí padajú.“       Guyau

Canisterapia

           Canisterapia je terapia pomocou psov.  Je to terapia,  pri ktorej sa využíva pozitívne pôsobenie psa domáceho na zdravie, čiže na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu človeka. Pre prijímateľov sociálnych služieb je zdrojom nových podnetov, spestrením života, odvádza pozornosť od vlastných problémov, vychováva k zodpovednosti a k empatii. Terapeutický psík pomáha zmierňovať agresivitu, zlepšuje spoločenské správanie, znižuje pocit osamelosti a uzavretosti.
Aj naše zariadenie navštevujú terapeutické psy s pani terapeutkou Jankou, ktorá nás dňa 14.9.2017 pozvala k sebe domov, aby nám tak umožnila kontakt so psíkmi v ich domácom prostredí.
Pani Janka nás po príchode  milo privítala už pred bráničkou a voviedla nás do svojej záhrady plnej okrasných aj úžitkových drevín.  Mali sme možnosť pozrieť si záhony jahôd, ochutnať z jej paradajok, privoňať si k bylinkám, či pokochať sa plotom tvoreným z ovocných stromov. Zaujímava bola terapeutická miestnosť, v ktorej sa dá  pri tónoch relaxačnej hudby nádherne relaxovať a nechať sa rozmaznávať vôňou liečivých bylín a samozrejme vychutnať si pozornosť psíka. Podobne nás očarila „oáza pokoja“, ktorá vznikla pod prístreškom domu pani Janky. Aj na hojdacej posteli alebo v závesnom kresle sme taktiež mali možnosť rozmaznávať svoje zmysly. Aj my sme sa nechali uniesť a aspoň na chvíľu sme vdychovali čerstvý vzduch, vnímali sme krásnu prírodnú scenériu, ktorá sa pred nami rozprestierala a nechali sme sa unášať tónmi relaxačnej hudby.  Nádherný pocit umocnil zážitok so psíkmi, ktorí sa k nám rozbehli a dožadovali sa našej pozornosti. Bolo úžasné pozorovať ich záujem, držať ich v náručí a vnímať ich teplo a jemnosť. Pani terapeutka Janka nám vysvetlila, ako sa máme ku psíkom správať, mali sme možnosť viesť psíka na vodítku a naučila nás ako ho zaujať hračkou. Skúsili sme aj česanie psa a samozrejme najzaujímavejšie bolo odmeňovanie psa – piškótou a pohladením.  Spoločne sme zhodnotili, že to bolo nádherné dopoludnie  bohaté na emócie.

Komentáre sú uzatvorené.

Optimálna šírka rozlíšenia monitora 1250px a viac (minimálne však 1024px)